Sikkens Museum


Dit is een afbeelding van het Sikkens Museum in Sassenheim. Over dit onderwerp zal mijn examenopdracht gaan.

Tot aan mijn pre-pensioen in 2001 heb ik gewerkt bij Sikkens Lakfabrieken, later Akzo Nobel in Sassenheim. En toen ik was gestopt met werken en dus meer vrije tijd tot mijn beschikking kreeg, heb ik "ja" gezegd op de vraag of ik als vrijwilliger zou willen gaan werken in het Sikkens Museum. Ik ben zeker niet de enige, behalve mij is er nog een 10-tal vrijwilligers in het museum bezig, waaronder mijn man. Zij houden zich met allerlei verschillende zaken bezig, zoals het inventariseren van de collectie, van de boeken in de bibliotheek, van de fotoverzameling, van de behangcollectie. En mijn taak was het moderniseren van alle tekstbordjes, een klus die inmiddels helemaal is uitgevoerd en uiteraard gedigitaliseerd. Maar ik hoef niet bang te zijn dat ik me ga vervelen, er is nog veel meer te doen.
Woensdag is de vrijwilligersdag, dan zijn we (meestal) allemaal present.

Sikkens Museum

Op de volgende pagina's wil ik een paar dingen laten zien die in dit museum te bewonderen zijn. Het is uiteraard geen compleet overzicht, dan zou deze website veel te uitgebreid worden!

Oorspronkelijk was dit museum het gemeentehuis van Sassenheim, maar toen de gemeente een nieuw gemeentehuis ging bouwen, is het door Akzo Nobel als museum in gebruik genomen. Op zichzelf is het al een heel mooi gebouw, uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse school, voorzien van een aantal fraaie glas in lood ramen. En binnen zijn heel veel voorwerpen te vinden die in vroeger jaren door de schilder werden gebruikt. Op de volgende pagina's zal ik daar wat meer van laten zien. Misschien zijn er wel mensen die zo geïnteresseerd raken dat ze een keer willen komen kijken. Dat kan, in principe is het museum altijd op woensdag open voor publiek en verder op afspraak.